Ανακοινωσεις

Θέση Μεταδιδάκτορα Ερευνητή στην 6G Κινητή Υπολογιστική με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρει μια χρηματοδοτούμενη θέση μεταδιδάκτορα ερευνητή στον τομέα της 6G δικτύωσης κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστικής. Η θέση προσφέρεται από μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που εργάζεται ως κόμβος μεταξύ ακαδημαϊκών και συνεργατών της βιομηχανίας για να εξερευνήσει τις επικοινωνίες και τις τεχνολογίες δικτύωσης 5G/6G.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν  διδακτορικό τίτλο σπουδών σχετικό με τις τηλεπικοινωνίες, την επιστήμη των υπολογιστών ή τη μηχανική με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η ερευνητική εμπειρία στην διαχείριση της κινητικότητας (mobility management), της υπολογιστική άκρης (edge computing) αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης (deep/machine learning) είναι απαραίτητη για αυτή την ερευνητική θέση εργασίας.

Περιγραφή εργασίας
Αναζητούμε έναν νέο ερευνητή, ο οποίος θα εργαστεί από 1 εώς 2 χρόνια στην συγκεκριμένη θέση ερευνητή. Τα κύρια καθήκοντα αυτού του ρόλου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη συγκριτική αξιολόγηση των ακόλουθων τεχνολογιών:

  • Συμβολή στην ανάπτυξη αλγορίθμων και στην αξιολόγηση της απόδοσης των αναδυόμενων κινητών υπηρεσιών.
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη μηχανισμών στην άκρη του κινητού δικτύου (MEC) με χρήση βαθιάς μάθησης (AI).
  • Διαμόρφωση και λειτουργία πλατφορμών δοκιμών δικτύων 5G για την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων και αλγορίθμων, αναζητώντας επίσης ανωμαλίες και κατασκευάζοντας ελεγχόμενες υποθέσεις για την εξήγησή τους.
  • Εκπόνηση ερευνητικών εργασιών σε περιοδικά IEEE υψηλού αντίκτυπου και έγκριτα συνέδρια IEEE.
  • Πρόταση νέων σχετικών τομέων έρευνας που θα πρόσθεταν αξία στα τρέχοντα και μελλοντικά δίκτυα οχημάτων 6G.

Απαραίτητα προσόντα
Ζητείται ερευνητής με τα ακόλουθα προσόντα:

  • Διδακτορικό  (PhD) στην επιστήμη/μηχανική των υπολογιστών ή ηλεκτρολόγων μηχανικών.
  • Εξειδίκευση στην ανάπτυξη λογισμικού για 5G δίκτυα με χρήση Python και C++ σε περιβάλλον Linux.
  • Γνώση βαθιάς ή μηχανικής μάθησης (deep/machine learning).
  • Έντυπες δημοσίευσεις σε IEEE συνέδρια και περιοδικά.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εγγυηθεί ένα περιβάλλον για να αναπτυχθεί ως ερευνητής μέσω της καθημερινής επίβλεψης και της παροχής υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 1-2 ετών, η εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.
Η ετήσια αποζημίωση καθορίζεται σύμφωνα με τις ειδικές απαιτούμενες δεξιότητες που αναφέρονται παραπάνω και την συνολική εμπειρία του ερευνητή στο αντικείμενο των δικτύων 5ης γενιάς.

Στοιχεία για αποστολή βιογραφικού:
Φουκαλάς Φώτης, Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
e-mail: ffoukalas@uth.gr